
Yoksullukla Mücadele
Sağlık her şey değil ama
sağlık olmadan her şey bir hiç.


Yoksulluk, sadece bir istatistik değil; her gün aç uyuyan bir anne, ilaç bulamayan bir baba, okul yolunu hiç bilmeyen bir çocuk demek. Açlık, hastalık ve erken yaşta kaybedilen hayatlar…
Yoksulluk, sadece bugünü değil,
geleceği de çalıyor!
Bunu Hep Birlikte Değiştirebiliriz
Hayırseverlik ve bireysel bağışlar, ekonomik eşitsizliklerin azaltılması ve dezavantajlı grupların desteklenmesi açısından büyük bir öneme sahip. Bireysel bağışlar, gelir dağılımındaki uçurumu azaltmaya yardımcı olabilir. Doğru alanlara yönlendirilen destekler, insanların sağlık hizmetlerine erişimini artırabilir, eğitim imkanlarını genişletebilir ve yaşam koşullarını iyileştirebilir. Yoksulluğun küresel ölçekte sona erdirilmesi zor olsa da, küçük ama etkili adımlarla önemli bir fark yaratılabilir.
Yoksulluk Yeniden Yükselişte
Son otuz yılda dünya genelinde bir milyardan fazla insan aşırı yoksulluktan kurtuldu. Ancak COVID-19 salgını, bu ilerlemeyi durdurdu ve hatta geriye götürdü. 2020’de aşırı yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısı 70 milyondan fazla artarak 719 milyona ulaştı. 2024 itibarıyla dünya nüfusunun hâlâ %8.5’i aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Ama bu karanlık tabloya rağmen, hâlâ bir umut var:
Türkiye’den yapacağınız bağışlar, binlerce çocuğun ve ailenin hayatını değiştirebilir.



Bağış yaparak yoksulluğu azaltabilir miyiz?
Kesinlikle! Ama sadece bağış yapmak değil, nereye bağış yaptığımız da çok önemli. Çoğu insan yardım kuruluşları arasında küçük farklar olduğunu düşünse de, araştırmalar en iyi yardım kuruluşlarının ortalama kuruluşlardan 100 kat daha etkili olduğunu gösteriyor. Bunun önemli bir nedeni var;

Dünya düşündüğümüzden daha kötü durumda ve
biz de düşündüğümüzden daha iyi durumdayız


İklim değişikliği, savaşlar, doğal afetler ve ekonomik krizler, dünya genelinde milyonlarca insanın yaşamını olumsuz etkiliyor. Bu krizler, özellikle gelişmemiş olan ülkelerde yoksulluğu derinleştiriyor ve insanların temel haklarına erişimini zorlaştırıyor. Sıtma, tüberküloz, HIV/AIDS gibi artık önlenebilir hastalıklar hala milyonlarca insanın ölümüne neden oluyor.
Bu ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir, birçok ülkenin üzerinde. Örneğin, Kenya’nın kişi başına düşen milli geliri, Türkiye’nin sadece %9’u. Malavi’de bu oran %3’ün bile altında. Yani, Türkiye'deki ortalama bir gelir kazanıyorsanız, dünya nüfusunun büyük bir kısmından daha varlıklı bir konumundasınız. 30 TL ile bir çocuğu onu ileride kör edecek zararlı parazitlerden kurtarabilir, 100 TL ile bir çocuğa sıtmaya karşı koruma sağlayan bir yatak filesi (cibinlik) hediye edebilirsiniz.
Biz Etkili Bağış olarak, her insan hayatının eşit değere sahip olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, insanlara yardım etmek istiyorsak, nerede yaşadıkları önemli olmamalı. Siz de yoksulluğu azaltmak için Türkiye’den dünyaya uzanan bir iyilik eli olun!
Burada önerdiğimiz dernekler GiveWell tarafından titizlik ve derinlikle araştırılmış olup tavsiye edilmiş olanlardır. GiveWell, her yıl yüzlerce yardım kuruluşunu inceleyerek 50.000 saatten fazla yüksek kalitede araştırma yapmaktadır. Şu anda yalnızca dört kuruluş, bu yüksek standartları karşılamaktadır. Bunlar arasında Against Malaria Foundation, Helen Keller International ve New Incentives de yer almaktadır.

.png)
Against Malaria Foundation
Her yıl, yarım milyona yakın çocuk sıtma yüzünden hayatını kaybediyor. Bu, her gün 1.320 çocuğun, basit bir önlemle kurtarılabilecekken, ölüme terk edilmesi demek. Against Malaria Foundation (Sıtma Karşıtı Vakfı), gelişmekte olan ülkelerde sıtma ile mücadelede hayat kurtaran ilaçlı sivrisinek ağları dağıtarak bu ölümleri engelliyor. 2004 ile 2019 yılları arasında, sivrisinek ağları kullanımı yaklaşık 816 milyon sıtma vakasını önlemiş ve yaklaşık 4.8 milyon hayat kurtarmıştır.
Siz de yalnızca 150 TL ile iki çocuğu iki yıl boyunca sıtmadan koruyabilirsiniz.
Helen Keller International
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, A vitamini eksikliği her yıl 250.000 ile 500.000 çocuğun kör olmasına neden olmakta ve bu çocukların yarısı ilk 12 ay içinde hayatını kaybetmektedir. Helen Keller Intl, risk altındaki bebeklere yüksek dozda A vitamini kapsülleri sağlayan devlet programlarını desteklemektedir. Bir çocuğa bir yıl boyunca A vitamini takviyesi sağlamak, 100 TL’den daha az bir maliyete sahiptir.
Bir çocuğa bir yıl boyunca A vitamini takviyesi sağlamak 50 TL’ den daha az bir maliyete sahiptir.

.png)

.png)
New Incentives
Nijerya, beş yaş altı çocuklar için en yüksek ölüm oranlarına sahip ülkelerden biridir. Düşük aşılama oranları bunun başlıca nedenlerinden biridir; beş yaş altı ölümlerinin %40'ının aşılama ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle olduğu öngörülmektedir. New Incentives, Nijeryalı ailelere çocuklarını düzenli aşılar için kliniklere götürmelerini teşvik ederek aşılama oranlarını artırmaktadır.
Bir çocuğun bu aşılama programına kaydedilmesi yaklaşık 500 TL maliyetlidir.